ALLT HAR EN BÖRJAN

 

Jag startade "För att vi kan!" år 2013.

Efter att 2012 bjöd på många vackra, men orättvisa begravningar, då mina vänner förlorade föräldrar i cancer och släktmedlemmar förlorade sin älskade dotter i en hjärntumör endast 4 år gammal, så räckte ord inte längre till. Jag kände att det enda jag kunde göra för att visa min medkänsla och framförallt min ilska över denna fruktansvärda sjukdom var att engagera mig. Jag hade ju matats med klipp och artiklar på människor som säger att de har hittat sitt sätt att hjälpa och att alla kan göra något. Enkelt för dem att säga har jag alltid tänkt, som har en plan och redan satt den i verket. Vad sjutton kunde jag göra? Pengar har jag ju inga. Precis gått på min första mammaledighet någonsin med min son.

 

Under denna period hade jag börjat göra en hel del armband som hobby. De hade blivit så uppskattade av familj och vänner att jag fick beställningar och hade smyckespartyn ute på gården för alla som ville komma. Detta skulle jag ju faktiskt kunna göra något av. Fick hjälp av min nyfunna vän Kim att boka en föreningslokal och bjöd in till ett smyckesparty där all vinst skulle gå till Barncancerfonden. Tänkte mig sälja lite hembakat och kaffe för att öka på vinsten. Efter att jag lade ut evenemanget på Facebook så spred sig detta till över 500 personer på mindre än 2 timmar samt att människor kom med idéer och ville skänka saker till insamlingen. För att göra en historia lite kortare så behövde jag snabbt hitta en större lokal, göra betydligt fler smycken, organisera ett lotteri och ordna frivilliga att stå i försäljningen av hembakt som mer började likna en caféverksamhet. Ryser när jag tänker på vilken respons jag fick från alla håll. Insamlingen i november 2013 resulterade i 16.500 kronor som det året skänktes till Barncancerfonden till minne av Olivia Hallin.

 

 

 

2014 blev den siffran 137.620 kronor (!) och den gick oavkortat till Barncancerfonden Västras verksamhet. De var själva på plats denna dag i november. För att vi kan 2014 bjöd på lotterier, porträttfotografering, barnen kunde rita teckningar för att göra någon glad, massage, försäljning av blommor, hantverk och mina smycken, caféverksamhet med hembakt och årets absoluta höjdpunkt och dragplåster; auktionen. Den ägde rum i biosalongen och allt som auktionerades ut hade skänkts av idrottsklubbar, idrottsprofiler, kända författare och kändisprofiler. Exempelvis kunde man buda hem årskort och signerade matchtröjor från alla de stora fotbollsklubbarna i Göteborgsområdet, signerade böcker av författaren Camilla Läckberg, signerade matchtröjor från kända hockeyprofiler och den auktion som drog hem mest under söndagen i november var New York Rangerströjan. Signerad av kungen av Manhattan, Henrik Lundqvist. Den fick vi 20.000 kronor för. Auktionsförrättare och anledningen till att auktionen fick tag på så otroligt fina saker att auktionera ut var samarbetet med Eddy Bengtsson. Som också gav insamlingen kontakten med Fighterhjälpen (som slår ett slag för Min stora dag) och som sålde sina produkter på plats och som skänkte mycket fint i auktionen, trots att deras hemmaplan är i Stockholmsregionen.

 

Kort sagt blev 2014 års upplaga av "För att vi kan" en helt helt otrolig upplevelse. Både på gott och ont. Steget med att öka resultatet såpass mycket tog på krafterna, men så fort jag kände att det blev jobbigt så kunde jag bita ihop, för jag påminde mig själv om varför jag gör detta. Jag vill engagera och det är därför initiativet har fått namnet som det har. Ju fler vi blir desto större skillnad kan vi göra tillsammans. Det säger allt. 2015 startar vi upp en arbetsgrupp, nytt för i år, som tillsammans ska jobba ihop och bygga upp årets insamling som breddar sig ytterligare genom att vi i år har möjlighet att samla in pengar med hjälp av sms och internetgåvor. Nu är det det dags att fler blir involverade och visar att de kan. För är det något jag lärt mig under dessa två år så är det att människor både kan och vill. Minsta lilla kan göra skillnad. Tillsammans gör vi det med hjärta och med glädje för varandra.

 

 

Ta hand om er.

// Jessica Ek, initiativtagare "För att vi kan"